Visieplan
Oogsten biomassa
Snoeien doet bloeien
Houtsnippers
Groene energie
Toekomst is verzekerd

Energiek landschap toegepast: pilootproject Bocholt

Tijdens het Interreg project TWECOM (2013-215) werkten we een pilootproject uit in Bocholt, waarbij lokale landbouwers houtkanten oogstten volgens een gezamenlijk opgemaakt visieplan. Het hout verwerkten ze tot kwaliteitsvolle houtsnippers die gebruikt worden voor de productie van warmte voor de scholen op de campus van PVL-Biotechnicum en het aanpalende parochiehuis in Bocholt. 

Door het snoeihout – dat vrijkomt bij van het onderhoud van houtkanten - te gebruiken als een vorm van energie, kunnen de kosten van dat onderhoud gedrukt worden.  Deze biomassa wordt lokaal gebruikt om gebouwen te verwarmen.

In dit filmpje legt toenmalig projectcoördinator Joep Fourneau uit hoe het pilootproject in Bocholt in mekaar zit en geeft hij tips hoe je zelf kan instappen in het in het verhaal van een energiek landschap.

 

Het PDPO project "Hagehelden"  (2015-2018) was een vervolg van het TWECOM project. In dit project bouwde het Regionaal Landschap Lage Kempen samen met het Agrobeheercentrum ECO², LiSRO en het Regionaal Landschap Haspengouw verder aan een energiek landschap. Meer info vind je hier.

In de praktijk

Lokale landbouwers oogsten met aangepaste machines het hout in de houtkanten, en dit volgens een gezamenlijk opgemaakt plan. Dit oogsten gebeurt volgens het hakhout principe: relatief dunne stammen worden boven de grond afgeknipt, waarna uit de overblijvende stronken opnieuw takken groeien, die een 15-tal jaar later opnieuw geoogst kunnen worden.

Het geoogste hout wordt door de landbouwers verwerkt tot kwaliteitsvolle houtsnippers (snipperformaat, vochtgehalte, stofgehalte, …) zodat dit gebruikt kan worden in middelgrote houtsnipperverwarmingsinstallaties (+/- 250 kW). De snippers worden verkocht aan een coöperatie die dergelijke verwarmingsinstallaties uitbaat en warmte produceert voor haar klanten, de scholen van de scholencampus PVL-Biotechnicum.

Dit hakhoutbeheer is naast het produceren van houtsnippers ook een vorm van onderhoud van de houtkanten langsheen de wegen en bovendien een maatregel met positieve effecten op biodiversiteit. De wijze van oogsten is daar dan ook op afgestemd.

© 2017 by RLLK vzw

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now