© 2017 by RLLK vzw

Een nieuwe kijk op oude landschapselementen

In ons landschap vinden we op tal van plaatsen houtkanten, rijen bomen en struiken langsheen wegen en velden. Vroeger werden ze intensief gebruikt: men oogstte er elke 7 à 9 jaar hout uit om  o.a. de bakoven warm te stoken. Uit de afgekapte stronken ontsproten nieuwe twijgen, die uitgroeiden tot grote takken...die weer opnieuw geoogst werden. Dit cyclisch proces van kappen en hergroei wordt hakhout genoemd. Eigenlijk is hakhout een vorm van snoeien.

 

Dit gebruik is de laatste decennia verdwenen doordat men goedkopere en gemakkelijkere brandstoffen zoals aardolie en aardgas ging gebruiken. Jammer, want heel wat dieren en planten voelden zich thuis in een hakhoutlandschap.

Meer informatie over hakhoutbeheer vind je hier.

De Hageheld is een nachtvlinder en voelt zich uitstekend thuis in goed onderhouden houtkanten. Hij is herkenbaar als een enthousiaste vlieger en daarom de ideale mascotte van het project "Energiek Landschap".

fases cyclisch hakhoutbeheer

Energiek Landschap

Houtkanten zijn een belangrijk element in het landschap. Ze kunnen hun rol maar optimaal waarmaken bij een regelmatig onderhoud. Dergelijk onderhoud kost geld. 

Het Regionaal Landschap Lage Kempen werkt al enkele jaren samen met vele partners via verschillende subsidiekanalen aan het project "Energiek Landschap". Hierin zoeken we een manier om hakhoutbeheer terug in de praktijk te brengen op een ecologisch én economisch interessante manier. Een eerste pilootproject werd in Bocholt opgestart. 

Via het PDPO project Hagehelden werden vanaf 2015 de ervaringen in vijf gemeenten uitgerold. Er werd gezorgd voor draagvlak en een visieplan voor het toekomstige beheer van de houtkanten in de gemeenten. Meer info vind je hier.

Op dit moment zijn we actief in verschillende gemeenten rond Energiek Landschap. Meer info over projecten in jouw buurt vind je hier.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
De verschillende groeifases van een houtkant in hakhoutbeheer: van pas gekapt tot 9 jaar oud